Iraz Öksüz ile ....
Iraz Öksüz

1. Şirketiniz ve pozisyonunuz hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

Unilever'de Application Support Manager olarak çalışıyorum. Sorumluluğum: yetkilendirme, güvenlik ve uygunluk alanları. Şu an Şirket olarak üç farklı tedarikçiyle çalışıyoruz. Accenture, PBS ve Opti Matrix. Bu şirketler lokasyon olarak Amerika, Filipinler, Hindistan ve Türkiye'de yer almaktadır. Türkiye'den sadece PBS ile çalışıyoruz. Ben, danışman olarak 6 sene bir firma üzerinden son 2 senedir Unilever kadrosunda toplamda 8 senedir Unilever için çalışmaktayım. İşim gerekliliğinden son 2 yıldır PBS ile daha yakın çalışıyorum.

2. PBS Bilişim ile nasıl tanıştınız?

Unilever'e çalışmaya başladıgım ilk yıllarda PBS aslında kurulmamıştı fakat ortakları ile Unilever icin beraber çalışıyorduk. Yıllar icinde PBS danışmanlık sirketi olarak ortaya çıktı.Bu oluşum sonrasında zaten beraber çalıştığımız arkadaşlarla yönettiğim alanlarda tedarikçi olarak daha sıkı çalışmaya başladık.

3. PBS Bilişim ile gerçekleştirdiğiniz proje hakkında bilgi verebilir misiniz?

Genel olarak düşündüğümde birçok projeye başarılı şekilde imza atmışız. Ama geçen sene yaptığımız bir proje özellikle ses getirdi diyebilirim. Unilever içinde Global seviyede bir IT Template Role Projesi yaptık. Proje ilk etapta Türkiye üzerinden başladı ama zaman içinde global olarak diğer bölgelere de genişledi. Bütün tasarımının burada yapılması, deneyimli danışman arkadaşlarla beraber çalışmamız, diğer bölgelerle ortaklaşa çalışıp kontrollü bir şekilde kullanılmaya başlaması Unilever için çok önemliydi. Bu proje standartlarını halen Unilever içinde farklı projeler içinde genişletmeye ve ana template haline getirmeye çalışıyoruz. Bu proje Unilever için SAP güvenlik standartları getirip şirket için maliyeti düşürmeye de çok yardımcı oldu. PBS güvenlik danışmanları başından beri olduğu gibi ileride de bu projenin bir parçası olmaya devam edeceklerdir.

4. PBS ile birlikte yaptığınız projeler süresince aldığınız hizmet kalitesini değerlendirebilir misiniz?

SAP güvenliği icin 3 farklı tedarikçiyle çalışınca bunu karşılaştırmak daha kolay oluyor. Genel olarak PBS bizimle tedarikçi olarak değil de iş ortağı olarak çalışıyor. Karşılaştığımız her konuda zorlukta bize her zaman farklı çözüm önerileri sunabiliyorlar, genel olarak bütün geliştirmelerin PBS danışmanlarından geldiğini söyleyebilirim. Bu sebepten ne zaman bir proje ihtiyacı olsa özellikle şu şekilde çalışıyorum: kıdemli yetkilendirme danışman arkadaşlarımızı PBS'ten alıp, uygulama yapacak SAP application modül analist arkadaşları biraraya getirerek çok performanslı sonuçlar alabiliyorum. Bir başka değişle güvenlik standartlarının global olarak tasarlanması ve merkezi yönetilmesi çok büyük bir avantaj. PBS'teki arkadaşlarımız; proje gereksinimlerini hem sistemsel açıdan hem de günlük aktiviteler açısından çok hızlı biçimde kavrayıp kısa sürede size çözüm önerilerinde bulunuyorlar. Bizim için proje yönetiminin Türkiye'den yapılması ve yönetilmesi gerçekten büyük bir başarı oluyor. Daha az zamanda daha az maliyetle projeleri tamamlamış oluyoruz.

5. İleride yeni projeler veya düzenli SAP desteği konusunda PBS ile tekrar çalışmayı düşünür müsünüz?

PBS ile yaptığımız çalışmaları hem proje hem de destek olarak uzun vadeli sürdürmeyi düşünüyoruz. PBS ile yaptıklarımızı diğer tedarikçilerle kıyaslıyorum, biz PBS ile genel olarak güvenlik yönetimi için proje ve destek olarak bir ayırım yapmıyoruz. Fakat diğer tedarikçiler kendi ekiplerinde proje ve support ayrımını çok katı kurallarla belirtmiş durumda. Benim kontrolümde olan SAP güvenlik alanı, proje ve support ekibinin beraber çalışmasını gerektiriyor. Bu yüzden biz buradaki yapıyı hem Avrupa'da hem de Amerika için kurmaya çalışıyoruz. Her şeyin tek bir noktadan yönetilmesi için uğraşıyoruz.

6. PBS Bilişim özellikle proje yaptığı şirketlerle düzenli çalışmaya özen göstermektedir. Şirket olarak PBS'in yapacağı geliştirme ve değişim işleri hakkında beklentiniz var mı? (eğitim, teknolojik gelişim ve değişimler hakkında düzenli görüşmeler, potansiyel proje ve support değişiklikleri )

Süregelen proje ihtiyaçlarında güvenlik gereklilikleri için ekip olarak zaten projelerin içinde yer almaktayız. Özelikle yeni ürünlerle ilgili projeler, SAP Fiori gibi, implementasyon her ne kadar farklı bölgelerde yapılsa da global bir ekip olduğumuz için zaman zaman ürünler hakkında eğitim alınması bilgi alışverişinde bulunulması gerekebiliyor. Bahsi geçen proje mesela SAP Fiori nasıl kullanılır, farklılıkları nelerdir gibi konularda eğitim alınabiliyor. PBS şirket olarak her türlü yeni ürün ve güvenlik konularında çok hızlı aksiyon alıp eksiklikleri hızlıca giderebiliyor.

7. PBS'i benzerlerinden ayıran özellikler nelerdir?

Şirket olarak bizimle bir tedarikçi gibi değil bir iş ortağı gibi çalışıyorlar. O da bir müşterinin isteyeceği en güzel şey.

8. PBS deyince aklınıza gelen 3 kelime nedir?

Esneklik, kendini adama ve güvenlik alanında uzmanlık.

9. PBS ile yaptığınız projelerde yaşadığınız, unutamadığınız bir anınızdan bahseder misiniz?

Global güvenlik projesini burada yaptık, diğer güvenlik ekipleriyle beraber çalıştık, proje tamamlandığında uzaktaki güvenlik ekibi ve yönetimi kendi ofislerinde toplantı odasında pasta kestiler. Biz de buradan video konferans olarak katılmayı planlıyorduk ama son dakikada video konferans cihazımız çalışmadı. Skype'la bağlanmak zorunda kaldık. Skype'la da olsa bütün proje ekibini küçük ekranda da olsa görmüş olduk.

10. PBS 'in şirketinize kattığı en büyük değer ne olmuştur?

Unilever için çalıştıkları her alanda sıkı işbirliği bizim için en büyük katma değer oluşturmaktadır.